כח רצון- שינוי ב-51% של רצון

מאת: איציק רצימור–  מאמר לחג הפסח 2013

איזה מזל שיש עונות שנה. הן מזכירות לנו כמה חשוב לנוע ולא רק לשמר את האנרגיה, אלא להגיע למקום בחיים של שאיפה ונשיפה, התכנסות והתרחבות, כיווץ והרפיה, נתינה וקבלה. נטייתה של אישיותנו היא להתקבע, לאחוז במוכר, גם אם אינו משרת אותנו ואולי אף מזיק לנו. האישיות שלנו מסתפקת במועט- הישרדות, ודאות, שייכות, קבלת אהבה מאחרים ועוד

אם קור מייצג התכנסות, התכווצות, התעטפות- הרי שהאביב מסמל ומכין אותנו לבואו של החום הווה אומר- התעוררות, דינאמיות, השלה, חשיפה

האביב מבחינה מדעית מייצג תקופת שוויון בין היום ללילה ובאופן רשמי הוא נמשך שלושה חודשים. כלומר, לעונת המעבר יש משקל דומה לחורף או לקיץ, גם אם נדמה לנו שזו סתם "הכנה" לדבר האמתי. פערי הזמן במעברים שאנו עושים, הם לעיתים הזמנים החשובים ביותר להבין ולעכל התנהגויות, בחירות שעשינו ואירועים שחווינו, על מנת לצאת למקום אחר וטוב באמת. חלקנו לא נותנים לעצמנו צ'אנס להיות בתוך תקופות מעבר, אלא רצים מזוגיות לזוגיות, מעבודה לעבודה, מהטלפון למחשב ומשם לטלוויזיה

כמאמן הוליסטי, דומה שאין עונה שמייצגת טוב יותר את תהליך האימון כפי שעושה זאת האביב. אם האביב מייצג שוויון בין חושך לאור, גם אצלנו, על מנת שנסכים לנוע ולצמוח, צריך להתקיים בשלב ראשון השוויון הזה. נמשיל את האביב לתקופה שבה נכין עצמנו לקראת היציאה אל החיים לאחר תקופת ההתכנסות. את הקיץ נמשיל לתקופה שבה צריך להתחיל להתקיים מצב של "שובר שוויון"- כלומר 51% בתוכנו לפחות צריכים לרצות  שדברים יתחילו לקרות, שדברים יחלו להשתנות ואולי נבצע כמה פריצות דרך בעקבות זה.
 

השינוי מתחיל מבפנים!

"החטאתי מעל 9000 זריקות בקריירה שלי. הפסדתי כמעט 300 משחקים. ב-26 הזדמנויות סמכו עלי לקחת את הזריקה המכרעת במשחק…ופספסתי. נכשלתי שוב ושוב ושוב בחיי, וזו בדיוק הסיבה להצלחתי-"  – מייקל ג'ורדן

לאורך ההיסטוריה תמיד ייצג האביב תקופות של שינוי או של ניסיון לשנות. כך למשל: אביב העמים, האביב הערבי, האביב של פראג. תקופות שמזוהות עם התעוררות, עם דרישה לליברליזציה ועם רצון לחופש.

חופש ממה? קצרה היריעה מלהסביר כאן בהרחבה על מערכת האמונות. נאמר רק, כי מערכת האמונות הקיימת אצלנו, מתקיימת רובה באופן לא מודע במעין "הארד דיסק" בתוכנו. היא נבנתה על סמך התנסויות שעברנו בעיקר בילדותנו, בפרשנויות שנתנו לחוויות אלה, על סמך חינוך והתבוננות. כוחה של המערכת הזו עצום, בשל משכנה באזורים הלא מודעים שלנו ובשל העובדה שהיא נבנתה על סמך "הוכחות". היא גורמת לנו לפרש סיטואציות עפ"י הנתונים הקיימים אצלה, להרגיש בהתאם ולהחליט בהתאם, כך שהתוצאות והנסיבות בחיינו הן השתקפות של אותה מערכת.

בתהליכי האימון במכון "דרך חדשה", אנו שואפים לקחת סיפורים פסיכולוגיים שלמים ומופשטים שיצרו אמונות בתוכנו, ולהפוך אותם ל"משוואות" קצרות, ממוקדות ודוקרות. המשוואות צרובות בתוכנו כאלגוריתם שמפעיל אותנו באופן אוטומטי ולא מודע. חשיפת המשוואות הופכת אותן לשלטים מודעים וברורים מודעים וברורים אל מול עיני המתאמן, ובכך, לאפשר למתאמן להתחיל לבחור סוף סוף.



דוגמאות

ניקח לדוגמה מתאמנת שהגיעה אלי. בחורה עם פוטנציאל עצום, חדות מחשבה, יצירתיות ואישיות עוצמתית. אך אותה מתאמנת לא ממש מגשימה את עצמה, חולה באופן תדיר וחשה לאורך תקופות ממושכות הידלדלות ברמות האנרגיה. גם כשעבדה והחלה להגשים, פרשה די מהר. בעבודה איתה, התברר כי לא זכתה לאהבה מאימא שלה, אלא להיפך לביקורת מתמדת שפגעה מאד בביטחונה.  רק במצבים שבהם הייתה חולה, אמה הייתה לפתע נעמדת לצידה, דואגת ומעניקה לה תשומת לב חיובית.

המשוואה הינה חוזה התנהגות שפיתחה הילדה על מנת לספק את צרכיה. בחוזה נאמר, מה עליה לעשות כדי להרוויח ולזכות בהגנה ומה אסור לעשות כדי לא לחוות כאב.

חולה ומסכנה= חום ואהבה 

חזקה ועצמאית= דחייה וסכנה

משוואה זו שהייתה "הגיונית" ומוכחת בעיניי הילדה הקטנה, הופכת לאבסורד בבגרותה. היא אוסרת עליה מצד אחד להגשים ולהיות עצמאית וחזקה ומנגד,  ומאפשרת ומעודדת אותה לה להיות חולה. המתאמנת לאורך שנים נוהגת על פי החוזה הזה למרות שכתוב בו ש: 2+2=5. רק היכרות איתו תאפשר בחירה בדרך אחרת.
 

מצ"ב התמונה שציירה המתאמנת כמייצגת את המשוואה הישנה. הבחורה שוכבת במיטה, יפהפייה, עונדת כתר לראשה, בחוץ קר והיא מסתתרת תחת הפוך, מצד אחד נוח, מצד שני היא כמעט שקופה ונטולת חיות. ה"חוזה" מבטיח לה שאם תהיה חולה היא תזכה לחום ולאהבה.
 
חולה ומסכנה = חום ואהבה   

דוגמאות למשוואות נפוצות:

אינטימיות= כאב
ריחוק= הגנה

קריירה= קריסה
אי עשייה= ביטחון

תלותיות= ביטחון
לקיחת אחריות=בושה


כח רצון

"מכשולים לא צריכים לעצור אותך. אם עומד בפניך קיר, אל תחזור על עקבותיך ותוותר. הבן איך לטפס עליו, לעבור דרכו, או לעבור מסביב. אני יודע שהפחד הוא מכשול להרבה אנשים, אבל זו אשליה בעבורי… הכישלון תמיד גרם לי לנסות יותר בפעם הבאה"- מייקל ג'ורד

כדי לייצר כוח רצון ולהגיע להגשמה בכל תחום שהוא, עלינו להבין את האבסורד שבמשוואות המנהלות אותנו. כוחו של זיהוי המשוואה הוא במיקוד וב"דקירה" שהיא יוצרת אל מול ההבנה שאנו מנוהלים ע"י חוזים שגויים

המטרה במקרים אלה היא להחליף את הפרמטרים במשוואה, על מנת להתחיל לזוז. במקרה זה, רק החלפה של הפרמטרים במשוואה תאפשר הגשמה. למשל, אותה מתאמנת תצטרך להבין כי החוזה שפיתחה הוא שקרי ולא רק שאינו מספק לה הגנה, הוא ממש מסכן אותה. היא תצטרך להבין, כי במקומות שבהם היא חולה ומסכנה, היא אינה אוהבת את עצמה, אף אחד בעצם לא רואה אותה או יודע על קיומה והבריאות עצמה נמצאת בסכנה. היא תצטרך להבין כי רק כשהיא חזקה ועצמאית, היא מפתחת אהבה עצמית ויש סיכוי כי תזכה בפידבק חיובי בעבור פרי יצירתה בצורת פרגון ואהדת הסביבה

המשוואה החדשה:

חולה ומסכנה= דחייה וסכנה

חזקה ועצמאית= חום ואהבה
 


להלן התמונה שציירה המתאמנת, המסמלת ריפוי ומוכנות להחליף את המשוואה ל"חזקה ועצמאית=חום ואהבה."
 
חזקה ועצמאית= חום ואהבה 

כשאנו מדברים על האביב כמסמל את היציאה מעבדות לחירות, אנו מדברים על חופש מאותם כבלים שמונעים מאתנו לחוות את החיים באופן טבעי ומשוחרר תוך חיבור לצורכי הנשמה להגשמה ולתחושת אחדות עם העולם. הכבלים האלו, הן אמונות ישנות ומעיקות שמונעות מאתנו להתקדם ולקבל את ההחלטות האותנטיות והטובות ביותר עבורנו

כל אחד אומר שהוא רוצה להצליח, להגשים, לחוות אהבה ועוד. אז זהו, שלא! רצון לבד איננו מספיק, צריך שיתקיים בנו כוח רצון, כלומר, בתוך הקונפליקטים שיש בנו (בין צורכי האישיות לצורכי הנשמה, בין רגש ושכל), חייב להתקיים "ניצחון" של צד אחד שמייצג שינוי, גם אם יצירה כזו של שינוי היא מאתגרת וסותרת את אמונותינו הישנות ואת הרגלינו המעכבים

אנשים מצליחים הם אנשים שמבינים שהם האחראיים ליצירת נסיבות חייהם ולא מאפשרים לנסיבות לנהל אותם. הם מוכנים באומץ רב "להצליח" למרות שיש אופציה שההצלחה תגבה מחיר- למשל, ההצלחה "עלולה" לגרום לך לעשייה וללקיחת אחריות על דברים ובכך, להיות פחות מוגן ויותר חשוף לטעויות או לביקורות. בתוך אותם אנשים מתקיים "שובר השוויון" שבו הם מוכנים לעבור דרך הפחדים שלהם. הרווח מההצלחה מבחינתם שווה ויתור על הרווח שב"ודאות, הגנה והישרדות".
 

תרגול:

1.התבוננו באספקטים השונים של חייכם ותנו ציון לרמת שביעות הרצון שלכם ממצבכם הנוכחי (מ-1 עד 10):

  •  מצב כלכלי:
  • זוגיות:
  • משפחה:
  • בריאות:
  • פיתוח הקריירה:
  • פנאי, כיף והנאה:

במקומות שנתתם ציון נמוך, חשבו: מה צריך לקרות כדי שהמציאות תקבל ציון של 10-9.

2. מהן האמונות, ה"קולות הפנימיים" שעוצרים אותך (כסף, זמן, כישלון צפוי, דימוי עצמי וכו')? מה הם מספרים לך על הרווח שתשיג או על הכאב שיימנע  אם לא תבצע ותשאיר את המצב כפי שהוא? האם תוכל/י להפוך זאת ל"משוואה"?

3. מהו המחיר שאתם משלמים בשל אותן אמונות?

4. היזכר/י בניצחונות שלך בעבר בתחום המדובר או באספקטים אחרים של חייך. אילו תכונות, החלטות, הרגלים, ביצועים הבאת למקומות האלה? האם תוכל להשתמש בחלקם לקידום המטרות הקיימות שלך


הרחבת התודעה:
" אתה צריך לצפות מעצמך לדברים שאתה עדיין לא מסוגל לעשות"- מייקל ג'ורדן

ולסיום, הרשו לי להציע מדיטציה המרחיבה את מגבלות המחשבה שלנו ויוצרת בנו יכולת הכלה גדולה יותר לגבי הדברים שאנו רוצים לקדם ולהשיג בחיינו.

המדיטציה וההסבר הם בהשראת אלכס זיו, בעל אתר האינטרנט "הסוד".

כשאנו רוצים לקדם מטרות בחיינו, נוצר מתח בינינו לבין היעד. הרי לא סתם לא הגשמנו אותו עד היום. אולי אנו לא מאמינים שנצליח, אולי יש בנו תחושת אין אונים אל מול המטרה, אולי תחושת חוסר ידע ופתרון.

כשאנו רוצים לקדם או להשיג משהו שעוד לא השגנו מעולם, אנו עלולים לחוש "קטנים" ביחס ליעד.

למשל, אדם שהרוויח עד היום 4,000 ש"ח לחודש ורוצה להתחיל ולהרוויח 7,000 ש"ח.

הוא חש= 4,000        והוא חש < 7,000.

כדי להגיע ל-7,000 ש"ח הוא חייב לחוש שווה לסכום. רק כך, באם הוא "מכיל" בתוכו את היעד וחש מספיק "גדול" הוא יוכל למגנט/לזמן/ליצור/להשיג.

הכול תלוי בנקודת המבט שלנו על עצמנו ועל מה שהחיים יכולים לתת לנו.
והרי המדיטציה:

  1. כתבו על דף את היעד החלומי שלכם (חשוב שיהיה יעד כמותי)

 

 למשל:

  •  להרוויח X כסף בחודש.
  •  לרזות Y ק"ג עד הקיץ.
  •  להגדיל ב-5 את כמות המטופלים בקליניקה  בחודשיים הקרובים.
  •  למצוא דירה בחודשיים הקרובים.

 

  1. עצמו עיניים והחלו להצהיר (מומלץ בקול רם) על היעד שלכם. למשל, "אני מוצא עוד חמישה  מטופלים בחודשיים הקרובים". הצהירו ברגש ובקול הולך ומתחזק.
  2. ועכשיו, הכפילו פי 10 את הכמות, גם אם מדובר במספרים אבסורדיים: "אני מוצא 50 מטופלים…" או "אני מוצאת 10 בני זוג בחודשיים הקרובים".  הצהירו בכפולות של 10 ברגש ובהתלהבות, כאילו מדובר בהצהרה הראשונה. חזרו על כך עוד כמה פעמים.
  3. עכשיו עברו חזרה למה שרשמתם במשפט הראשון. הצהירו מחדש ונסו לזהות את השינוי שחל בכם לגבי המטרה החלומית והגדולה שלכם.
    לפתע תגלה ש…זה קטן עליך!
    תהיה לך תחושה של… "מה, זה הכול? אני משיג את זה בקלות – זה קטן עלי".
  4. מה שעשינו הוא לצאת מתוך אזורי המתח, שבהם אנו מרגישים לחץ וחוסר פתרון ולרחף מעל הדברים. ממטרה ריאלית ומלחיצה, קפצנו אל מטרה דמיונית. שם, הדמיון מתחיל לפעול ואצלו הכול אפשרי ובשיא ההתלהבות ננחת שוב לסכום ה"ריאלי" שאנו רוצים להשיג ולפתע הוא נראה מגוחך וקל להשגה.

הכול, כדי לעזור לנו לצאת מהמקומות החוסמים אל ה- 51% בתוכנו שבאמת רוצים!

מאמר זה עוסק בשינוי, בראייה אפקטיבית של החסמים שלנו כפי שהאימון ההוליסטי מייצר, על מנת לייצר הנעה אמיתית. האימון ההוליסטי עוסק בהדגשת ה"אור" – חוזקותיו של האדם ותשוקותיו, כשהנושאים הפסיכולוגיים-תהליכיים מהווים אך ורק כלי עזר לעבודת ה"אור" ואינם שחקן ראשי בתהליך.המאמר עוסק בנושאים מורכבים. מטרתו היא לתת לקורא חומר למחשבה ואולי הגעה לתובנות והארות לגבי דרך התנהלותו.